Köszöntjük a BÚZAMAG KÖZÖSSÉG oldalán!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

cigiEurópában naponta 1800 ember hal meg a dohányzás következtében

Európában minden harmadik ember dohányzik. Az Unió 27 tagállamában, a káros szenvedély okozta betegségekben naponta 1800-an halnak meg. Az Európai Parlament azt szeretné, ha 2025-re ez a szám a felére csökkenne. Uniós leszoktató kampányok indultak, és a tagállamok egy része is tett már lépéseket. Egyelőre azonban ők vannak kevesebben.

Történeti áttekintés

cigi_1

Kolumbusz Kristóf, Indiát keresve, 1492-ben felfedezte Amerikát. Amikor Kuba egyik Ã¶blében horgonyt vetettek, két matrózt megbízott, hogy kémleljék ki a vidéket. Azok nagy élményrÅ‘l számoltak be: vademberek laknak az erdÅ‘kben, akik valami növényi levelet csavarnak össze, a végét meggyújtják, és azután szívják a füstöt a szájukon be és az orrukon ki. A matrózok a dohányt fedezték fel. Az indiánok varázslója, aki az élÅ‘k és holtak közötti médium volt, dohányfüst-kábulatba merülve különbözÅ‘ szellemekkel került kapcsolatba.

Amikor a matrózok visszatértek felfedező útjukról, nemcsak beszámoltak, hanem elő is adták új találmányukat. Voltak akik az exotikumokat mindennapi életük részévé akarták tenni, így hozzájárultak ahhoz, hogy az indiánok kultúráját meghonosítsák és átültessék Európába. A dohányt 1520-ban a spanyolok Tabago szigetén már elkezdték termelni. 1560-ban Nicot János hozta Franciaországba, s innen kapta a hivatalos nevét: Nicotiana Tabacum (nikociana tabakum).

Eleinte a dohányzás szokatlan volt, sőt tiltott, bűncselekménynek számított. Mindazokat, akik dohányoztak, törvény elé idézték és megbüntették. Mégis a dohányzás szokássá vált egyszerűen azért, mert aki többször használja, abban függőséget alakít ki. Ez a ragaszkodás szenvedéllyé vált, és arra vezette a cigarettázókat, hogy eltöröljék a tiltó intézkedéseket, törvényesítsék a dohányzást. Hamarosan iparággá fejlődött a dohány feldolgozása, megépültek az első dohánygyárak, egyre nagyobb területet foglaltak el a dohányültetvények., a dohány egyre jövedelmezőbb lett, és egyszeriben a világ minden táján megjelentek a cigaretták. Szórakozási cikké lett, és a cigaretta, ami ellen "primitív" volta miatt küzdöttek, a modern életstílus szimbólumává vált, és egyszeriben meghódította az egész világot.