Köszöntjük a BÚZAMAG KÖZÖSSÉG oldalán!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

15 éves lehettem, amikor egy számomra "komoly, 25 éves, egygyerekes családanya", aki albérletben lakott nálunk, felhívta a figyelmemet, hogy túl dundi vagyok. Ajánlott is egy "jó módszert" a fogyáshoz, mégpedig a cigarettázást. Ő csontsovány volt, és elhitette velem, hogy mindezt a cigaretta okozza. Rögtön meg is kínált egy szimpla Carpaţi-val.

 

Szüleim is cigarettáztak, így hát még könnyebben ment a dolog, mert nem érezték a bagó szagot, és szükség esetén cigire is szert tehettem. Nagyon hamar és könnyen rászoktam, és nikotinfüggővé váltam. A testalkatomon persze ez nem változtatott. Kb. 30-32 éves lehettem, amikor először eszembe jutott, hogy jó lenne ezt abbahagyni, de nem tettem semmit ennek érdekében. Férjem is dohányzott, így hát szívtuk. Teltek az évek, egyre több betegségem lett, és 40 évesen megint felocsúdtam, hogy jó lenne abbahagyni. Próbalkoztam is kétszer, de 2-3 hónap után újra cigizni kezdtem.

2003-ban részt vettem egy lelkigyakorlat jellegű szemináriumon, és akkor határoztam el, hogy újból megpróbálok lemondani a dohányzásról, de mostmár Isten segítségével. Első hetekben szenvedtem, elvonási tüneteket észleltem, de Isten segítségével könnyebben meg tudtam állni, hogy ne gyújtsak rá. A Szűzanya közbenjárását is kértem, és imádkoztam a rózsafüzért.

27 évi dohányzás után, most már 2 éve elmúlt, hogy nem cigizek, és Isten megadta azt a kegyelmet, hogy úgy érzem, mintha soha nem is cigiztem volna. Megnőtt a fizikai és szellemi munkabírásom, kitisztult a hangom, már nem sípol a légcsövem és a tüdőm. Nagy örömem az, hogy barátaim közül már nagyon sokan lemondtak a cigiről. Úgy gondolták ha én, a nagy cigis, le tudtam mondani, akkor nekik is kell sikerüljön. Először a "módszerre" tanítottam meg, ami nem más, mint feltétel nélkül Istenre bízni magunkat, és átadni a cigarettát vagy bármely függőséget.

Mindenkit, akinek káros szenvedélyei vannak, arra bátorítok, hogy tegye meg az első lépést, és Isten rögtön utána nyújtja kezét, és kiemeli a függőségből. Ehhez nincs szükség egyébre, mint hitre és kitartásra.

 

S. Tünde